”Kamping” Yeni Başlayanlara, Başlamayı Planlayanlara

Paylaş

Hadi kamp kuralım:

İlk kampını yapacak kişilerin çoğu çadır kurma işini “olay” günü öğreniriz diye düşünürler. Hal böyle olunca bilir kişinin birkaç dakikada kurduğu çadırla bu henüz olaya yabancı arkadaşlar saatlerce boğuşur. Bu duruma düşmemek istiyorsanız satın veya ödünç aldığınız çadırı konuya hakim bir pozisyonda doğada kullanabilmek için bahçenizde, bahçeniz yoksa evinizin salonunda ya da balkonunda kurun. Hatta uyku tulumunda uyumanın size uygun olup olmadığını da evde bir gece zeminde tulumla yatarak deneyin. Kampta kullanacağınız ocak, fener, ısıtıcı gibi aletlerin de nasıl kullanıldığını öğrenin. Akıllı bir kampçı olun, ekipmanınızı iyi tanıyarak yola çıkın.

Henüz çadırınız yoksa ve eğer düşünüyorsanız önce ihtiyacınızı belirleyin:

Kampa ne için gideceğinizi, kimlerle, kaç kişilik gruplarla gideceğinizi, ve bir kamptan beklentinizi bilmekte fayda var. Bu soruların yanıtlarını iç dünyanızda vermeden kamp ekipmanlarınızı temin ederken hataya meyyal olmayasınız. Bu konu, “Keşke bunu almasaydım” dememek için önemli. Çadırınızı aracınızın bagajında taşıyıp, trekking yapmadan sadece kamp kuracaksanız büyük ve donanımlı bir çadır edinmeniz doğru olur. Arkadaşlarla paylaşılabilecek büyüklükte, kolay kurulabilen, beş mevsimlik bir çadır uzun yıllar işinizi görür.

Ama çadırı yürüyüşlerde sırt çantanızda taşıyacak ya da bisikletinizle seyahatte kullanacaksanız, sadece gecelemek için kamp kuracaksanız en fazla iki kişilik çadır edinmelisiniz. Çift olarak hareket ediyorsanız iki kişilik bir çadır yeterlidir. Kara kışta ben kamp kurmam derseniz su geçirmeyen ve rüzgara karşı dirençli çadırlardan birini temin etmeniz yeterli olur.  Dedim ya ihtiyaçtan fazla gereğinden fazla büyük ve ağır bir çadır sahibiyseniz, günün sonunda dert sahibi de olursunuz.

Çadırlar hakkında bilmeniz gerekenler:

Yapılarına göre 

  • Dome
  • Tunel
  • Üçgen (köşeli)
  • Geodesic (Geometrik)

Kullanım durumlarına göre:

  • Bir mevsim (Yazlık çadır)
  • İki mevsim (Yaz- Sonbahar)
  • Üç mevsim (Yaz- Sonbahar- İlkbahar)
  • Dört mevsim (Yaz-Sonbahar-İlkbahar- Kış)
  • Beş mevsim (Tüm mevsim ayrıca yüksek irtifa)

 

Kampa gidecekseniz mutlaka  liste:

Kamp alanına geldiğinizde bir eşyayı unuttuğunuzu fark etmek hiç hoş değildir. Fenerden çaydanlığa, çakıdan akşam yemeğine kadar unutulmaması gereken birçok şeyi taşımalısınız. Taşımak dert değil ama listesiz hareket ederseniz emin olun bir şeyleri unutursunuz. Listeyi yapın, çantanızı yaparken her maddeyi işaretleyin. Bu listeyi diğer seferler için de kullanın ve sürekli güncelleyin. Arızalı eşyaları yenileyin, kullanmadıklarınızı listeden çıkartın. Zamanla sadece gereken ve işinizi gören eşyalarla dolu, hafiflemiş bir sırt çantanız olacak.

Eğer ilk kampınızsa fazla uzağa gitmeyin:

Her ihtimali düşünün. Yetersiz malzeme, eksik ekipman uygun içerikte olmayan çadır, doğaya olan yabancılığınız veya en hafifi içinizde peydah olabilecek korku. Olası elverişsiz durumlarda evinize kısa sürede dönecek durumda olabilmelisiniz. Unutmamalısınız ki tek gecelik kamp sonrası kampçı olmayacaksınız. Zamanla gösterdiğiniz dirayet sizi âlâ bir kampçı yapacaktır.

Planladığınız kamp alanına geç gitmeyin: 

Erken kalkmak sözünü hatırda tutarak planladığınız kampı başarı ile gerçekleştirmek için kamp kuracağınız alana erken varın bölgeyi keşfedin gece ve yemek için yakacaklarınızı ayarlayın. Aksi takdirde gece ışıksız ve ısısız belki aç bile geçebilir dikkat.

Yemek demişken:

Bir kampçı olarak en sevdiğim konu. Size fazla yük olmayacak ancak damak tadınıza hitap edecek yemekleri tercih etmenizde fayda var. Özellikle kampta yeni tat arayışlarına girmeyin zira doğada yaşayacağınız bir rahatsızlık hafife alınamaz düzeyde sizi kötü etkiler.

İyi bir kamp için bulunması gerekenler: 

Çanta
Çadır
Uyku tulumu
Mat
Kamp ocağı
El feneri
Yedek pil
Küçük bir kazma, ayrıca kesici alet

Kişisel malzemeler:

Çatal, Kaşık, Bıçak
Kupa
Çay, Kahve,Çorbalık malzeme (doğal olsun, doğada hazır çorba yapmayalım demi)
Tuz, Şeker
Aperitif (bisküvi vb.)
Alüminyum folyo (olası soğuk durumlar için, hem belki yemek yaparken de kullanırsınız)
Klor tabletleri
Çöp poşeti
Sıvı sabun
Kişisel hijyen malzemeleri
Çorap, yedek kıyafet vs.
Dikiş seti
Şapka
Güneş kremi
Gözlük
Bot, yedek ayakkabı
Matara
Düdük
Kalem (Kırmızı kalem), not defteri (Olası kaybolma durumuna karşın en ideal yöntemlerdendir dikkat çekici kırmızı ile not bırakmak)

Umarım ki doğayla olan bağınız hiç kopmaz ve artarak var olduğumuz yere yeniden ulaşabiliriz. İyi sporlar, iyi kamplar şimdiden.

Yazar, çizer, fotoğraf çeker. Çayı sever, evli, bir kız ve bir oğul babası.

Yorum yap