Paylaş

“Dünya dediğin de nedir azizim yalan işte. Koskoca bir yalandan ibaret” kelimeleri ile başlayan cümleler bu kainatın yaratıcısına bir hakaret niteliğindedir esasen. Öyle değil mi, bir düşünün tüm senkronizasyonunu kendinizin kurduğu, oluşturduğu, ve bütünüyle kendinizin koordine ettiği bir eylem var ve birisi çıkıp diyor ki yalan!

Dünya da bu minvalde Yaratıcının kurduğu, eşleştirdiği ve koordine ettiği bir projedir. Hem de ilahi bir proje. Bu manada Muhammed (a.s) buyurmuştur ki ”Dünya ahiretin tarlasıdır”. Bu cümle üzerinde duracak olursak; Dünya ekilip biçilen bir yer, Ahiret ise hasat alınan yer anlamı çıkar. Ekip biçtiğin yer yalan olur mu hiç? Ekip biçtiğin yer yalansa hasat da yalan olmaz mı?

Cahit Zarifoğlu diyor ya hani:

Burası dünya!

Ne çok kıymetlendirdik.

Oysa bir tarla idi; Ekip biçip gidecektik…

Sahiden; Dünyanın yaratılışına baktığımızda bir hiç mesabesinde olan insanız biz. Dünyanın varoluşu (5 milyar yıl), şekillenişi (halen devam etmekte), canlılığın başlayışı (3.5 milyar yıl önce) bugünkü sularımızı, topraktaki mineralleri oluşturan meteor yağmurları bile 20 milyon yıl sürmüş. Ve hatta Güneş sisteminin yaşı 13.8 milyar yıl. Size de enteresan gelmiyor mu? Dünyanın bir amacı var ve eksiksiz tekamül yasasına uyuyor ve cm şaşırmadan. Meteorların bile bir amacı var, dünyayı sulamak ve minerale doyurmak. Müslüman coğrafyanın hiç beğenmediği murdar gördüğü domuzun orman toprağını havalandırmak, ortalığı toplamak gibi bir görevi var. Peki ya İnsan? Senin amacın ne? Neden yaratıldın? Bu koskoca kainat bir senfoni orkestrası edasında muhteşem sanatını icra ederken sen bu orkestranın neresindesin?

Mitolojiye göre kelebeğin ömrü 1 gündür. Modern bilime göre ise 1 hafta ile 1 yıl arasında türüne göre değiştiği söylenir. Bir çok sohbet meclisinde dalga konusu olan kelebeğin ömrü!

Kelebeğin bile çiçekten çiçeğe konarak çiçek tozlarını taşıyıp tozlaşmayı sağladığı bir gerçektir ve doğada besin zincirinin önemli bir halkasıdır, diyeceğim ama  “Kelebeği bile incitmem” demen, başlı başına kelebeğin incinme nedeni ve insanın diğer varlıklara nazaran bir gurur abidesi olduğunun göstergesidir. O “bile” yok mu o “bile”.

Dünya ve Güneş sisteminin yaşına bakıldığında insanın ömrü? Bir çok sohbet meclisinde dalga konusu olan kelebeğin ömrü mü? Ey insan sen çok mu farklısın? Senin de ömrün aynı değil mi? Çık gökyüzüne seyret kendini, ya da in yeryüzüne bir seyret alemi. Galiba bizi tutkuyla bu dünyaya bağlayan duygularımız gah çıkıp gökyüzüne alemi seyretmeyi, gah da inip yeryüzüne alem içerisindeki konumumuzu seyretmemize mani oluyor. Bu bağlamda tüm varlıklardan daha tutkulu, daha aşkla bağlıyız Dünyaya.

Varlığı bilip bilinçlenmemiz temennisi ile…

Yazar, çizer, fotoğraf çeker. Çayı sever, evli, bir kız ve bir oğul babası.

Yorum yap