Paylaş

Trekking zamanlı bir spor değildir yani bir zamanı yoktur aslında. Yaz, kış ve baharlar her mevsim için ideal bir doğa sporudur. Bu başlığı kullanmamın sebebi ise bu sporu genelde ilkbahar ve yaz sporu olarak görürler. E artık bahara da girdik sayılır. Doğanın uyanışına tanıklık etmenin tam zamanı. İnsanı, toplumu hatta toplumları anlayabilmek için iyi bir fırsat ve bütün bunları anlamlandırabilmek için doğayı gözlemlemek gerek. Bu sebeple en manidar zamanlardandır ilkbahar. Yeniden bir varoluşa tanık olursunuz. Kışın ölmüş görünen her şey bakmışsınız dirilmeye başlamış. Mesaj nettir aslında. Güneşten ve topraktan gıdasını alan bir çok varlık yeni bir hayata gözlerini açmıştır. Bu bağlamda insanın varoluş çabasında da her gün yeni bir başlangıçtır ve yeni bir uyanıştır, eğer beslenme kaynağınızı doğru kullanırsanız.

Malumunuz trekking İngilizce bir kelime ve yürüyüş manasına gelmekte. Halk arasında kullanımı ise günübirlik doğa yürüyüşü. Yani istediğiniz zaman doğada yapacağınız bir yürüyüşle bunun bir zaman ait olmadığını ifade edebilirsiniz.

Trekking doğa sporlarının en hafif kollarından biridir. Uzun ve yorucu yürüyüş anlamında bir karşılığı vardır. Mesela bir de Hiking vardır. Bu da günübirlik doğa gezisi olarak tanımlanır, trekking’e göre daha hafif ve basittir. Dolayısıyla ikisi karıştırılır çoğunlukla, karıştırılmadan ifade etmekte yarar var.

Bu aktivitede yürüyüşünüzü kolaylaştırması ve herhangi bir problemle karşılaşmanıza engel olması için bir yürüyüş ayakkabısı ve orta boy bir sırt çantası dışında teknik bir malzemeye ihtiyacınız yoktur. Ayrıca grup rehberlerinin parkurun zorluk derecesine göre verecekleri küçük ipuçları dışında teknik bir bilgiye sahip olmanıza da gerek yoktur. Eğer yalnız yapacaksanız yani bir grup rehberiniz yoksa bunların dışında GPS ve pusula bilginizin de olması gerekmekte. Ya da en kötü, yürüyüş yapmadan önce yürüyeceğiniz güzergahı tanımanız gerekmektedir.

Doğa yürüyüşüne çıkarken hazırlık (Ekipman)

Kamp ve doğa yürüyüşü gibi günübirlik sporlar yapmadan önce doğaya çıkacağınız alanı mutlaka keşfedin, hiç olmazsa harita üzerinden tam nerede ve nereye düştüğünü bilin. Dört bir yanında ne olduğunu bilmeniz, konuya hakim olmanızdan ötürü size kendinizi güvende hissettirecektir. Bu arada doğa yürüyüşleri öncesi ayak tırnaklarınızı mutlaka kesmelisiniz. Aksi takdirde yürüyüşünüzün en güzel zamanında tırnak batmasıyla uğraşırsınız, belki de yürüyemez hale gelirsiniz. Bu nedenle yürüyüş ayakkabısı alırken normalde kullandığınız ayak numarasından bir numara büyük ve ayağınızı bilekten kavrayacak, araziye uygun kalın tabanlı bir ayakkabı seçmeye çalışın. Bu şekilde parmaklarınız zamanla ağrı yaşamaz, ayakkabınızı mevsime göre kullanılabilirliğini artırırsınız. Ayrıca daha güvenli bir yürüyüş olur. Daha çok bu yürüyüşlerde bot ya da hiç olmazsa yazlık bot kullanmanız önemlidir. Bu yürüyüşlerde günlük spor ayakkabılarla yapmak, başınıza getirebilecekleri ile sizi bu spordan soğutur.

Yürüyüş esnasında hareket kabiliyetinizi engellemeyecek bollukta bir pantolon veya polar alt giyinin. Kıyafetlerinizi seçerken pamuklu ve keten türler yerine sentetik ve yünlü giysileri tercih edin. Bunun sebebi ise pamuklu giyeceklerin çabuk ıslanması ve ıslandığında ise geç kurumasıdır. Eğer hava soğuksa termal içlik mutlaka kullanmalısınız. Kot pantolon yerine kadife ya da yünlü pantolonlar tercih edilmelidir. Kot pantolon vücudu soğuk tutar, ıslandığında bacaklara yapışır ve kolay kurumaz. Bu durum da doğada hayatınızı riskte atmak olacaktır.

Sırt çantanızı bir önceki akşamdan hazırlamanız daha iyi olur. Malzeme eksiği gibi gözden kaçan bir durum olmaz, olsa da öncesinden görmüş olursunuz. Sabah yürüyüş için evden ayrılmadan güzel besleyici bir kahvaltı yapın. Ve ihtiyacınız olmasa bile mutlaka bol su için.

Herkes için temel ihtiyaçlar değişir ama benim adıma kullanılması (taşınması) gerekli malzeme listesi.

  • Boğazlı, ayağı vurmayan, kış şartları için su geçirmez yürüyüş ayakkabısı
  • Yedek ayakkabı
  • Bandana
  • Küçük bir sırt çantası
  • Çıkmadan önce hava durumuna baktınız ve eğer gerek varsa yağmurluk, panço benzeri su geçirmez giysi
  • Matara
  • Orta boy bir fener-yedek pil, kibrit, dikiş malzemesi, defter, kalem, düdük
  • Yürüyüşü engellemeyen pantolon
  • Yün-Pamuk veya termal üst ve iç çamaşır, polar türü sıcak tutan bir kıyafet, hafif bir mont
  • Çakı
  • Yedek Kıyafet (pantolon, polar, tişört, çamaşır, çorap, vb)
  • Bere-Eldiven, (Mevsim koşullarına uygun)
  • Her yürüyüşçünün çantasında bir öğün yiyecek ve içecek bulunmalıdır
  • Temel ilk yardım malzemesi ve kişilere gerekli özel ilaçlar
  • Bir bıçak, çatal, ateş, kaşık, bardak, tabak (Kırılmaz cinsten olmalı, ağır ve cam eşya konulmamalıdır)
  • Yürüyüş batonları, baston veya aynı işlevi görecek sopalar yürüyüş sırasında, dere geçişlerinde ve eğimli arazilerde denge sağlanması açısından faydalıdır.
  • Son olarak benim için çok önemli olan konu bir kırmızı kalem ve bir defter. (kaybolma anında not bırakarak yürümeniz hayata tutunmanızı sağlayacaktır)

Cep telefonu ile ilgili küçücük bir bilgi

Türkiye’deki doğa sporları yapılabilecek çoğu yerin cep telefonlarının kapsama alanı dışında olduğunu unutmayın. Hatta bu iyi bir şey doğayla tam anlamıyla buluşmanıza bir vesiledir. Şimdi koyun o telefonu ıslanmayacak nem almayacak bir yere. Öncelikle doğanın koynuna bırakın kendinizi ve başlayın sosyal medya detoks’u yapmaya.

GPS (Global Position System) Sistemleri

Bu cihazlar size tam olarak nerede olduğunuzu belirtebilir ve çadır, araba gibi daha önceden yerini belirlediğiniz bir nesneyi tekrar bulmanızı sağlar. Yine de GPS’lerin elektronik cihazlar olduğunu unutmayın. Başlarına pil bitmesi, teknik arızalanma, kırılma gibi sorunlar gelebileceğini öngörerek GPS kullanın. Ama kişisel yön bulma yetinizi daha çok geliştirmeli ve GPS’iniz siz olmalısınız. Pusuladan da destek alabilirsiniz bu durumlar için.

Herkese dağlardan selam olsun.

Not: Fotoğraf Gürle Dağı 1283 rakım.

Yazar, çizer, fotoğraf çeker. Çayı sever, evli, bir kız ve bir oğul babası.

Yorum yap