Eski çok tanrılı dinlerde yer alan birçok kavram veya görsel üzerinden semavi dinlere yapılan bir saldırı var. Bu saldırı birçok alanda kendini gösteriyor ama sadece insanın yaratılışı üzerinden yapılan hatalı ironilere değinmek istiyorum. Zaten diğer alanlarda yapılan dezenformasyonun temeli de aynı.
Kur’an’da insanın yaratılışı hakkındaki bazı ayetler:
…هُوَ الَّذ۪ي خَلَقَكُمْ مِنْ ط۪ينٍ
Sizi balçıktan yaratan O’dur… Enam: 2
وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْاِنْسَانَ مِنْ سُلَالَةٍ مِنْ ط۪ينٍۚ
İnsanı çamurdan süzülen bir özden yarattık. Mü’minun: 12
خَلَقَ الْاِنْسَانَ مِنْ صَلْصَالٍ كَالْفَخَّارِۙ
O insanı pişmiş çamur gibi bir balçıktan yarattı. Rahman:14
اِنَّ مَثَلَ ع۪يسٰى عِنْدَ اللّٰهِ كَمَثَلِ اٰدَمَۜ خَلَقَهُ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ
Allah katında İsa’nın durumu tıpkı Adem’in durumu gibidir. Âdem’i topraktan yarattı sonra “Ol!” dedi; o da oluştu. Al-i İmran: 59
اَلَّذ۪ٓي اَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ وَبَدَاَ خَلْقَ الْاِنْسَانِ مِنْ ط۪ينٍۚ
Yarattığı her şeyi güzel yaratan ve o insanı yaratmaya çamurdan başlayan O’dur. Secde:7
يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ اِنْ كُنْتُمْ ف۪ي رَيْبٍ مِنَ الْبَعْثِ فَاِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ مِنْ نُطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِنْ مُضْغَةٍ مُخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِنُبَيِّنَ لَكُمْ
Ey insanlar! Kabirlerden kalkma konusunda şüpheniz varsa (düşünün): Sizi topraktan, sonra döllenmiş yumurtadan, sonra alakadan, sonra da yapısı belli belirsiz bir çiğnem et parçasından yarattık. Bu, size olup biteni açıklamamız içindir. … Hac: 5
Kitab-ı Mukaddes’te yaratılış
Rab Tanrı Adem’i topraktan yarattı ve burnuna yaşam soluğunu üfledi. Böylece Adem yaşayan varlık oldu. Yaratılış 2: 7
Mısır Mitolojisinde yaratılış
Yazı girişindeki görselde eski Mısır’ın yaratıcı tanrısı Khnum (Solda), doğum ve bereket tanrıçası Heket (sağda) ile birlikte çömlekçi tezgahında insanı çamurdan yaratırken resmedilmiş. Khnum insanı şekillendirirken Heket ise insanın içine ruhu (ka) koymaktadır.
Üstteki görselde ise çamurdan insan yaratılışı ironik bir üslupla, dinlerin hemen hepsinin aynı elden çıkan uydurma metinlerin dönüşmüş halleri olduğu tezini savunmak için kullanılmış.
Çamurdan yaratılış Yunan, Sümer, Babil ve hatta Çin mitolojilerinde de yer almaktadır. Daha birçok dinde de yakın anlatıların yer alması muhtemeldir.
Semavi dinler olarak tanımlanan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam’da ilk insan ve peygamber anlatımları mevcuttur. Dolayısıyla bu dinleri ve diğerlerini belirli bir tarih aralığına sıkıştırıp, bunlardan önce var olan birtakım inanışlarda yer alan benzerlikleri, bu dinlerin onlardan yaptıkları aşırmalar gibi görmek makul olmayacaktır. İslam özelinde bakarsak, Allah Resulü’nden (s.a.v.) önceki birtakım durumları anlatan yazı veya videoların altında gördüğümüz “O zaman İslam mı vardı?” yorumlarının ne kadar anlamsız olduğu ortaya çıkar. Hz. İsa ve Hz. Musa’dan çok önce yaşamış olan Hz. İbrahim hakkındaki şu ayet durumu açıklıyor aslında:
مَا كَانَ اِبْرٰه۪يمُ يَهُودِيًّا وَلَا نَصْرَانِيًّا وَلٰكِنْ كَانَ حَن۪يفًا مُسْلِمًاۜ وَمَا كَانَ مِنَ الْمُشْرِك۪ينَ
İbrahim ne Yahudi ne de Hristiyan’dı. O, doğruya yönelmiş, Allah’a teslim olmuştu. Müşriklerden değildi. Al-i İmran: 67
“Benzerlik” olarak tanımlanan durumlar aslında Allah’ın (c.c.) dininin insanlar arasındaki bitmek bilmeyen deformasyonundan ibarettir.
Kur’an elçi gönderilmeyen toplumların sorumlu tutulmayacağını söyler (İsra:15). Dolayısıyla her coğrafya bir peygamber ve vahiy ile bir şekilde tanışmıştır. Mevcut bütün dinlerdeki birçok terimsel ve metaforik yakınlığı bu şekilde okumak gerekir.