Paylaş

Dilan Polat tahliye edildikten sonra, 1 saat içerisinde 100.000 takipçi kazanmış. Şu haberi okurken içler acısı halimizi bir kez daha gördüm.

Zenginin malı züğürtün çenesini yormakla kalmıyor, basiretini de bağlıyor.  Toplumsal tepki mekanizması çalışmayınca hırsızın, arsızın gücü kuvveti şaha kalkıyor. Sonra nerede adalet diye haykırıyoruz dağa taşa.

İlahi buyruk olan iyiliği emredip kötülükten nehyetmek, tam da bunun için varolsa gerek. Fuhşiyatın toplumda yayılması en büyük fitne. Günahların ve haramların normalleşmesi ise en büyük bataklık. Bu bataklık yarın birgün seni, beni, çoluk çocuğu da içine çekecektir. Bize düşen bu bataklığı kurutmak. Ama insanlar ısrarla bataklıkta batmamış -bugün için- insanların itibarına öykünüyor; hesapsız ve şaibeli bu güç, gözleri kamaştırıyor. Tıpkı Karûn ve onun servetine öykünenler gibi.

Helal lokmanın hızla itibar kaybına uğradığı şu günlerde herkes süratle zengin olmanın peşinde. Elbette zengin olmanın kötü bir şey olduğunu ima etmiyorum. Karûn karşısında bize verilen örnek Süleyman aleyhisselamdır.

Dikkatimi çekmek istediğim nokta; haramla edinilmiş mal varlığının, gün geçtikçe toplumsal hafızada daha “cici” bir etikete bürünmesi. Torpil ile iş sahibi olmak, haramla aş sahibi olmak, hile ile servet sahibi olmak bir şekilde arzulanır hâle gelmeye başladı. Geldiğimiz noktada birilerinin vergi kaçırması, birilerinin torpil ile iş sahibi olması ya da birilerinin rüşvet ile işini yoluna koyması hayrete düşürmüyor artık bizleri. Ahlakî anlamda kıyametimiz çoktan kopmuş.

“Bir toplum kendisindekini değiştirmedikçe Allah onlarda bulunanı değiştirmez. Allah herhangi bir toplumun başına bir kötülük gelmesini diledi mi, artık onun geri çevrilmesi mümkün değildir. Onların Allah’tan başka yardımcıları da bulunmaz.” (Râ’d Sûresi 11. Âyet)

Toplum olarak bir şeyleri değiştirecek istidatımız olmasa da -şimdilik- toplumun bozuk düzenine kafa tutan üç beş iman etmiş insanın, Allah’ın izniyle birçok şeyi değiştirebileceğine yürekten inanmak istiyorum. Razı değilim razı olmadıklarından, razı değiliz. Şahit ol ya Rab!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tefsir talebesi | Arada yazar, canı sıkılınca çay içer.

Yorum yap