Muhtelif zamanlarda aldığım kısa notların derlenmesinden oluşan ve devamını getirmek istediğim bu yazı dizisinde, küçük oğlumun (4) bana öğrettiği ufak-tefek ama etkili konular üzerine düşünmeyi amaçlıyorum.
Kıskançlık
Bana veya annesine sarılan birisi olduğunda araya girip itiyor sarılan kişiyi. Hatta anne-babanın birbirine sarılmasına bile tahammülü yok. Belki de “kıskançlık” en primitif duygularımızdan biri.
Kendinden küçüklere veya büyüklere ilgi gösterdiğimizde sorun yok; ama yaşıtlarıyla biraz ilgilendiğimizde yine kıyamet kopuyor. Tek odak kendisi olmalı. Bütün çabası bu yönde. Çok tanıdık bir duygu aslında. Yedisinde ve yetmişinde aynı olma durumu, temel insan özellikleri açısından ne kadar da doğru imiş, heyhat!
Gelecek Kaygısı/Tamahkârlık
– Babadım kimseye çöyleme!
– Neyi oğlum?
– Eelma yediimizi.
– Neden?
– (Fısıltı şeklinde) O zaman bitey…
Varlığın/Yokluğun Şımarıklığı
– Bunu ister misin?
– I ııh
– Bunu?
– Iıııh
– Gel şunu yapalım?
– İstemiyoyum!
– Ne istiyosun?
– Canım hiç bi şey istemiyoy!
Tarih Nedir?
Çocuk kanalında tarih belgeseli seyrederken:
– Babacım, çok güzel bi vay bi yok anlatıyoy (Bi var bi yok: Masal)
– Hayır oğlum, masal anlatmıyor, tarih anlatıyor. Geçmişte yaşanmış şeyleri anlatıyor.
– Babacım tayih en güzel masaldıy…
Bu Ne? Neden?
– Babacım bu ne?
– Ağaç oğlum.
– Neden?
– …
– Kuşlay nasıl uçay?
– İçi hava dolu tüyleri ve de kanatları var, bu sayede uçabilirler.
– Neden?
– Babacım neden küyesel ısınma oluy?
– Neden hasta oluyuz?
– Neden üşüyüz?
– Babacım bu neden ekmek? Şu neden taş?
Bir olayın veya durumun nasılını anlatmak çoğu zaman zorlamaz insanı ama iş nedenini açıklamaya gelince en detaylı bilimsel araştırmalar bile tıkanabilir. X ve Y kromozomlarının birleşmesine göre cinsiyetin ortaya çıktığını açıklayabiliyoruz ama neden o şekilde birleştiklerini açıklayamayınca, ayın güneşin konumuna varana kadar test edemeyeceğimiz söylentilere dayalı değişkenlere bağlayabiliyoruz sebebi. Yine de “neden” sorusu, çocukluktan itibaren kafamızı kurcalayan en temel konu. Tüm bunların nedeni ne, neden var(ım)? Belki de amaç bir cevap bulmaktan çok aramak, anlamaya çalışmak. Bu soruyu sormayı bıraktığımız zamansa maalesef büyümüş oluyoruz, yani alışmış oluyoruz. Sen sakın bırakma bu soruyu sormayı, olur mu çocuk adam?
Kapak Fotoğrafı: Ramin Talebi