Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla

Doğrusu insanlar, çabuk elde edilen dünya nimetlerini severler de ağırlığı çekilmez günü arkalarında bırakırlar. (İnsan 27)

Allah; insanı böyle tarif ediyor: Çabuk elde edileni, peşin olanı, yakında olanı sever. Ölümünden sonra tekrar diriltileceği gerçeğini önemsemeden, az bir menfaat karşılığında hesap gününü ve Allah’ın emirlerini unutarak anı kurtarma, hazırı elde edebilme telaşına düşer.
Oysa insan tek bir ayetle bile yaşamına yön verebilir:
Her canlı ölümü tadacaktır ve ancak kıyamet günü yaptıklarınızın karşılığı size tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konursa o, gerçekten kurtuluşa ermiştir. Bu dünya hayatı ise aldatma metâından başka bir şey değildir. (Al-i İmran 185)  
 
İmtihan vesilesi olan kısacık dünya hayatında Allah’a verdiği sözü unutarak faiz, içki, zina, gıybet, iftira, hırsızlık, kul hakkı yemek gibi günahları yaşamdaki fırsatları değerlendirmek gibi gören insanlar, yaptıklarının hesabını mutlaka verecekler.
Allah’a karşı verdikleri sözü ve yeminlerini az bir bedelle değiştirenlere gelince, işte bunların ahirette bir payı yoktur. Kıyamet günü Allah onlarla konuşmayacak, onlara bakmayacak ve onları temize çıkarmayacaktır. Onlar için acı bir azap vardır. (Al-i İmran 77) 
Allah insanlara asla zulmetmez, onların dünyada daha adil, daha huzurlu yaşamaları ve cennet nimetlerine ulaşmaları için uyarılarda bulunur, tövbelerini çokça kabul eder.
Kim (Allah’ın huzuruna) iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır. Onlar haksızlığa uğratılmazlar. (Enam 160)  
İyiliklerin on katı ile karşılık göreceği bir hesaplama sisteminde cehenneme giden biri zoru başarmıştır.
 
Allah’ın, kullarının tevbesini kabul edeceğini, sadakaları geri çevirmeyeceğini ve Allah’ın tevbeyi çok kabul eden ve pek esirgeyen olduğunu hâlâ bilmezler mi? (Tevbe 104)
Tevbe kapısı açıkken tövbe edip yaşama çeki düzen vermenin zamanıdır.
Yaşamını öylece, içinden geldiği gibi yaşayan, her türlü günaha hiç düşünmeden dalıp gençliği tüketen ve öleceğine kanaat getiren birinin tövbesi için artık çok geç olabilir.
 
Yoksa kötülükleri yapıp yapıp da içlerinden birine ölüm gelip çatınca «Ben şimdi tevbe ettim» diyenler ile kâfir olarak ölenler için (kabul edilecek) tevbe yoktur. Onlar için acı bir azap hazırlamışızdır. (Nisa 18)
Şimdi tövbe zamanı. Çok geç olmadan…

@okumayabak

Yorum yap